Teraz jest niedziela, 19 listopada 2017, 13:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 20:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dotarła do mnie dzisiaj ok. 14.00.
Jest śliczna.
Z mojej strony muszę:
- założyć łopatki śmigła (są w komplecie)
- przykleić rzep do pakietu (mam odpowiedni 3S i 4S)
- przykleić rzep do odbiornika (mam, ale tu muszę jeszcze
rozważyć który)
- ustawić to wszystko w aparaturze co wiadomo
- należycie nauczyć się latać
Wojtek J. udzielił mi mnóstwo niezbędnych wskazówek dotyczących modelu i jeszcze coś mi do niego polutuje. Złoty Kolega.
Nic jeszcze w całość nie składałam, bo szykowałem inny model do latania na jutro.
Zrobiłem na szybko kilka zdjęć:
Załącznik:
S5000001.JPG
S5000001.JPG [ 89.96 KiB | Przeglądane 8656 razy ]

Załącznik:
S5000005.JPG
S5000005.JPG [ 80.62 KiB | Przeglądane 8656 razy ]

Załącznik:
S5000018.JPG
S5000018.JPG [ 85.78 KiB | Przeglądane 8656 razy ]

Załącznik:
S5000017.JPG
S5000017.JPG [ 92.02 KiB | Przeglądane 8656 razy ]

Załącznik:
S5000016.JPG
S5000016.JPG [ 90.69 KiB | Przeglądane 8656 razy ]

Załącznik:
S5000012.JPG
S5000012.JPG [ 80 KiB | Przeglądane 8656 razy ]

Załącznik:
S5000009.JPG
S5000009.JPG [ 79.78 KiB | Przeglądane 8656 razy ]

Oj będzie czym latać :D

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 20:26 
No to w końcu zobaczymy jakis filmik jak latasz :D .....modelem :)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 20:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6462
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
No to życzę tylu udanych lądowań co startów.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 20:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Milo.
Tym to jeszcze nie tak szybko, ale było na forum kilka filmów z mojej nauki. :D
Może jutro też coś się pojawi. :?:
Dobrze, że tu zaglądasz i jakby co podpowiadaj i dziel się swoją ogromną wiedzą proszę.

ED: dzięki Wojtas.
Pewnie niedługo będę miał do Was mnóstwo pytań.
Koledzy z lotniska też, jak zwykle, pomogą :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 20:58 
Wybacz Stema, ale czytając w niektórych wątkach "tysiąc" postów typu "ach", "och", albo "jak ustawić, podłączyć bowden".... to nie jest forum dla szybowników, dla tych co sami myślą, konstruują ..... Mam jakąś tam wiedzę, ale w sumie niewielką, coraz częściej o tym się przekonuję :( Czasami odwiedzam RCC, ale zasadniczo nic ciekawego tu nie ma....to takie moje przemyślenia wieczorno-sobotnie i na pewno bardzo subiektywne...... ;)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 21:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
To prawda Milo, że to forum ma zupełnie inny charakter niż to co robicie i pokazujecie w ADW.
Tu się lata czym kto ma i chce i cieszy lataniem w bardzo miłej atmosferze.
W ADW się projektuje i buduje swoje cudeńka.
Od lipca będę już na emeryturze, to też wezmę się wreszcie za budowę modeli wg. swoich projektów, tak jak kiedyś.
Pisałem już kiedyś z Tobą o tym.
Swoje przyszłe przedsięwzięcia będę pokazywał i Tu i Tam.
Natomiast proszę Cię jeszcze raz, jeśli możesz coś komuś pomóc tu to pomagaj.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 21:44 
Kiedyś próbowałem pomagać ;) Miałem kilka pomysłów..... zresztą, poczytaj moje posty..... jest ich niewiele, bo rzadko piszę w "Powitalni" i "Wolności słowa" :) Jakieś 600-700 :P


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 23:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Oczywiście nie wytrzymałem i musiałem go złożyć.
Załącznik:
s.JPG
s.JPG [ 81.2 KiB | Przeglądane 8601 razy ]

Załącznik:
d.JPG
d.JPG [ 91.02 KiB | Przeglądane 8601 razy ]

Nie mógł bym usnąć. :D

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 19:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 lutego 2011, 12:51
Posty: 368
Wiek: 82
Lokalizacja: Katowice
Pięknie się prezentuje. Wygląda na to, że będzie bardzo stateczny i łatwy w prowadzeniu :idea:

_________________
Pozdrawiam Tadeusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2014, 16:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Takie ma wtyczki w skrzydłach
Załącznik:
W1.JPG
W1.JPG [ 77.96 KiB | Przeglądane 8066 razy ]

Załącznik:
W2.JPG
W2.JPG [ 198.64 KiB | Przeglądane 8066 razy ]

Załącznik:
W3.JPG
W3.JPG [ 194.48 KiB | Przeglądane 8066 razy ]

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2015, 10:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
No i przyszła pora na Slavię. :mrgreen:
Wczoraj na lotnisku odebrałem od Szymona zaciskarkę do kabelków, którą mi kupił. (Jeszcze raz dzięki)
Załącznik:
I.JPG
I.JPG [ 128.31 KiB | Przeglądane 7378 razy ]

Muszę dorobić cztery kable serw od skrzydeł do odbiornika.
Na pewno brakuje mi jednej wtyczki MPX i zobaczę co jeszcze.
Zrobię spis (też do innych modeli przy okazji) i spacer do sklepu. :D

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2015, 14:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Kabelki dorobiłem, ale .... ale nie jestem już modelarzem.
Ludzie, jak ja się nakląłem przy lutowaniu :!: :!: :!:
Zrobiłem sobie stanowisko do testowania serw. Musiałem tylko wymienić wtyczkę prądową w regulatorze, ale to są duże piny i zwykłą lutownicą robiłem już takie rzeczy.
Załącznik:
(2).JPG

Potem przylutowałem jeden kabel do MPX i serwo klap w skrzydle ujawniło się, to przylutowałem drugi kabelek i odezwało się serwo lotek. Lutownicą "pistoletową".
Serwa działają prawidłowo.
Wziąłem się za drugie skrzydło, ale drugie złącze MPX, które dokupiłem, było już bez płytki tylko z wystającymi pinami.
Poszła do pomocy trzecia ręka z lupą i oświetleniem led.
Co z tego :!: Jeszcze druga lupa i dodatkowe oświetlenie halogenowe oraz dwie pary okularów do pomocy.
Ślepy jestem, a w dodatku łapska mi się tak trzęsą, że lutownicą trafić nie mogę. Po iluś próbach jeden kabel przylutowałem, serwo lotki działa.
Załącznik:
(1).JPG

Tylko ... zapomniałem założyć termokurczek na kabelki, a były przygotowane.
Slavia za karę zostanie w domu, a na lotnisko pojedzie tylko Gemini. Już nie mam zdrowia na dalsze lutowanie.
Wezmę kabelki na lotnisko, niech młodsze oczy ocenią czy tak polutowany kabelek może być.
Zastanawiam się czy nie zalać tego klejem na gorąco zamiast odlutowywać i zakładać termokurczki?
Pogadam o tym na lotnisku.

ED: Już wróciłem z lotniska, fachowiec stwierdził, że luty są prawidłowe.
Jedyna pociecha. :D

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 16:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Ochłonąłem i stwierdziłem, że jednak nadal mogę być modelarzem.
Wczoraj dociąłem z cienkiej sklejki odpowiednią płytkę, wsunąłem ją między cztery piny i w 1,5 minuty przylutowałem kabelki.
Załącznik:
MPX.JPG
MPX.JPG [ 24.58 KiB | Przeglądane 7121 razy ]

Model pojechał na lotnisko, ale wiało i.t.p i nie latałem.
Może jeszcze będą ze mnie ludzie :?: :lol:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 07:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 maja 2015, 12:02
Posty: 20
Wiek: 50
Lokalizacja: Kraków
Witam Kolegów,
też latam Slavią. Całkiem przyjemny model.
W ostatnią sobotę uszkodziłem jednak ster wysokości podczas lądowania. Lądowanie było, jak na mnie, prawie perfekcyjne. Ale na naszym lotnisku trawa ostatnio podrosła i ma ok. 10 cm wysokości. W tym sporo jest kwitnącej koniczyny. I właśnie chyba ta kwitnąca koniczyna była przyczyną uszkodzenia. Lewy statecznik został wyrwany. Ma on dosyć delikatna konstrukcję z balsy. W środku biegnie cienkościenna (fi 4mm, gr. ścianki 0,5mm) rurka węglowa, która jest jednocześnie dźwigarem i kieszenią na bagnet. Bagnet (pręt szklany/węglowy 3mm) rozerwał tę rurkę i uszkodziły się też dwa pierwsze żeberka. Na szczęście dźwigar udało się wykleić, co było największym problemem i statecznik został już naprawiony.
Napisałem to jako przestrogę dla Kolegi Stefana, bo ten ster wysokości, w przeciwieństwie do reszty konstrukcji, jest bardzo delikatny i dobrze mieć kawałek przystrzyżonej trawki do lądowania.

_________________
Pozdrawiam - Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 08:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję Marku za ostrzeżenie bo u nas trawa jest do kolan :!: :!:
Przyglądam się jej ze strachem, ale cóż, najwyżej będę naprawiał.
Mam jeszcze Siriusa w odwodzie. Ten jest solidniejszy i ma usterzenie w T.
Nie mogę już się doczekać kiedy zacznę nimi latać na stałe.
Z premedytacją odstawiłem Vento bo bym tylko nim latał i latał, a tak nie mam wyjścia i muszę zacząć latanie tymi dwoma. :lol:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 21:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Więcej dzisiaj jeździłem po mieście (sprawy) niż w przerwach dłubałem przy modelu.
Wieczorem zdefiniowałem Slavię w nadajniku, zbindowałem docelowy odbiornik 8Ch i model działa :!: :D
Załącznik:
S1.JPG
S1.JPG [ 130.15 KiB | Przeglądane 7023 razy ]

Już nie będę oczu wytrzeszczał, jutro podepnę resztę kabelków i poustawiam wychylenia i.t.p.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 21:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3205
Wiek: 67
Lokalizacja: Pabianice
Stefan, pamiętaj o rewersach.

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 22:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Nie strasz mnie, tyle tego wszystkiego jest do ustawiania, że i tak nie pamiętam.
Mam co trzeba wydrukowane i tego się trzymam. (Maciej z Poznania o Sanwie mi wyłuszczył)
Rewersy i normalnie to małe problemy.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 22:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3205
Wiek: 67
Lokalizacja: Pabianice
Oczywiście, że małe... Zależy od wysokości... dajesz zakręt w prawo, a wali Ci się na lewe skrzydło...masz wysokość, zdążysz ;)

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: środa, 22 lipca 2015, 15:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
karlem napisał(a):
Oczywiście, że małe... Zależy od wysokości... dajesz zakręt w prawo, a wali Ci się na lewe skrzydło...masz wysokość, zdążysz ;)

A Wiesz Karol, że tak latam Vento :?:
Ster w prawo, lotki w lewo i ładnie płasko krąży w kominie? :lol:
W domu nie jest tak gorąco jak na asfalcie to skończyłem ustawianie Slavi. :D
Rewersy sprawdzone, klapy się wychylają, silnik za drugą próbą w dobrą stronę :!:
Załącznik:
00.JPG

Załącznik:
000.JPG

Na lotnisku złożę model w całość to ustawię wychylenia, różnicowość lotek i wyważę.
Wydrukowałem sobie to z instrukcji. :mrgreen:
Acha. Jeszcze dotnę sobie na długość śruby plastikowe w miejsce tych stalowych mocujących skrzydło.
Ten wyłącznik widoczny na zdjęciu wyłącza tylko silnik dla bezpieczeństwa.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

51,295,559 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u