Teraz jest sobota, 21 października 2017, 08:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: piątek, 6 października 2017, 00:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 4054
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
"G code – znormalizowany język zapisu poleceń dla urządzeń CNC. Definiuje podstawowe operacje, które należy wykonać, aby obrobić detal na obrabiarce sterowanej numerycznie." źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/G_code

Warto zerknąć na cały artykuł w Wikipedii i niestety w wersji angielskiej artykuł jest ZNACZNIE lepszy: https://en.wikipedia.org/wiki/G-code. Takie czasy Towarzyszu.

Postanowiłem pokazać, że tworzenie gcode nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Na pierwszy ognień pójdzie QCad bo go lubię. Bo jest prosty. I bo jest po naszemu języku (również). :mrgreen:

Żeby z gotowego rysunku zrobić kod zrozumiały dla maszyny potrzebne jest zaledwie parę kliknięć, jak na filmie poniżej:

phpBB [video]


Przypomnę jeszcze filmik, który już był tu na Forum. Generowanie gcode za pomocą Inkscape + dodatku Gcodetools

phpBB [video]


I kolejny również pokazywany. Inkscape + dodatek GCODE laser engraver
phpBB [video]


Do mojego ulubionego zestawu należy jeszcze Carbide Create, ale do niego zrobiono wszystkie możliwe filmiki więc nie ma się co popisywać :lol:
http://docs.carbide3d.com/assembly/carbidecreate/video-tutorials/
Jeśli chcecie go używać, to trzeba wejść na stronę: http://carbide3d.com/carbidecreate/

Podać im adres e-mail
Załącznik:
Schowek01.png
Schowek01.png [ 585.28 KiB | Przeglądane 309 razy ]


Zaczekać na wiadomość, kliknąć link z mejla:
Załącznik:
Schowek02.png
Schowek02.png [ 232.29 KiB | Przeglądane 309 razy ]


Wybrać wersję i cieszyć się programem. Sama instalacja to klikanie next, next, next :)
Załącznik:
Schowek03.png
Schowek03.png [ 1.42 MiB | Przeglądane 309 razy ]

Pamiętajcie żeby zmienić ustawienia systemu w panelu sterowania wybrać kropkę jako znak odzielający wartości dziesiętne. W Polsce mamy do tego celu wybrany przecinek. A Carbide strasznie nie lubi przecinków :mrgreen:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: piątek, 6 października 2017, 16:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 10:32
Posty: 130
Wiek: 35
Lokalizacja: Warszawa
Hubert - dzięki wielkie. Sam wczoraj wojowałem z Merlinem żeby cokolwiek wygenerować. Teraz widzę ze ten QCad to fajne i proste narzędzie.

To ja podrzucę jeszcze linka z informacja jakie G-cody obsługuje Marlin:
http://marlinfw.org/meta/gcode/

Sprawdzenie czy dany G-code obsługiwany jest w danym oprogramowaniu:
http://reprap.org/wiki/G-code

I tzw cheat sheet (do wydrukowania i powieszenia przy kompie, co by pamiętać co który robi):
https://thingiverse-production-new.s3.a ... tSheet.pdf

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: sobota, 7 października 2017, 20:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 10:32
Posty: 130
Wiek: 35
Lokalizacja: Warszawa
Hm...

QCAD działa w trybie trail tylko przez pewien ograniczony czas - tzn jest to kilkadziesiąt minut - potem się wyłącza i trzeba cala prace zaczynać od nowa...
Trzeba kupić sobie pełną wersję - za 108 EUR z VAT.

Natomiast Thomas Sanlanderer polecał kiedyś ciekawego CAM'a 2 - 2.5D:
Obrazek
http://www.estlcam.com/index.php - cena tylko 50EUR. Co prawda nie ma tam CAD'a - i potrzebne jest dodatkowe narzędzie do samego rysowania...

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: sobota, 7 października 2017, 20:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 19:41
Posty: 5793
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
japim napisał(a):
... I tzw cheat sheet (do wydrukowania i powieszenia przy kompie, co by pamiętać co który robi):...

Znowu tzw piszesz? :ugeek:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: sobota, 7 października 2017, 20:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 10:32
Posty: 130
Wiek: 35
Lokalizacja: Warszawa
Stefanie - przyznaje, że czasami przesadzam z nadużywaniem makaronizmów. Takie zwichrzenie będące efektem pracy w amerykańskiej korporacji. Od tamtej pory pilnuje się :)
Niestety internet w większej części jest angielskojęzyczny - i to w takim języku najłatwiej znaleźć informacje - dlatego napisałem tzw cheat sheet - zamiast ściągawki - bo może na przyszłość się komuś młodemu przyda. Wielokrotnie muszę moim synom przypominać, że szansa na znalezienie odpowiedzi na nurtujące nas techniczne problemy w języku polskim jest bardzo trudne - wręcz czasami niemożliwe.

Dla porównania wynik z wujka Googla: "g-code cheat sheet" - 1.2 Miliona wyników i cała masa gotowych grafik i tablic. Nie mówiąc o tym, że "cheat sheet" to też nazwa własna tegoż pliku który podlinkowałem. A zapytanie "g-code ściągawka" - bagatela 298 wyników!!!.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: sobota, 7 października 2017, 21:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 18:25
Posty: 3166
Wiek: 29
Lokalizacja: Warszawa
Stefan, wrzuć na luz 8-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: sobota, 7 października 2017, 22:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 18:02
Posty: 1216
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
QCAD działa w trybie trail tylko przez pewien ograniczony czas - tzn jest to kilkadziesiąt minut - potem się wyłącza i trzeba cala prace zaczynać od nowa...
Trzeba kupić sobie pełną wersję - za 108 EUR z VAT.
Przerabiałem to i nawet gdzieś wcześniej o tym pisałem. Jest jeszcze jedna niespodzianka. Po wygenerowaniu 100 gcodów program przestaje je generować i trzeba sobie kupić pełną wersję. Zmieniłem na Estlcam i jestem bardzo zadowolony. Bardzo łatwo i szybko generuje się gcody w tym programie. Nie używam jedynie programu do sterowania maszyną, bo miałem już wszystko ustawione i dograne pod Grbl controller i samo cięcie robię pod tym programem. Jak dotąd, a bardzo dużo już wyciąłem, żaden z tych programów nie sprawił mi przykrej niespodzianki.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 21:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 10:32
Posty: 130
Wiek: 35
Lokalizacja: Warszawa
Odnośnie Gcode tools w inkscape - na tym filmiku idealnie widać krok po kroku co jak ustawić:
phpBB [video]

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 20:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 września 2017, 20:54
Posty: 13
Wiek: 36
Lokalizacja: Toruń
A czy w QCad 2005 też da radę wygenerować G-DODE'y ? Własnie takiego CAD'a posiadam i myślałem , że o tym programie jest mowa.Menu i interfejs podobny do tego podanego przez Huberta ale jednak jest to inny program...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GCODE - jak go zrobić
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 22:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 4054
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
QCad 2005 to nie Qcad, o którym pisałem. To zupełnie co innego. Inny producent, inne fukncjonalności. Z tego co widzę nie ma wbudowanego CAMa a więc nie umie robić GCODE
https://openoffice.com.pl/172/qcad_2005.html

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

50,592,121 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u