Teraz jest niedziela, 19 listopada 2017, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z ploterem
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 18:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 4 maja 2017, 17:56
Posty: 5
Wiek: 22
Lokalizacja: poznań
Witam, zrobiłem ploter sterowany arduino uno z cnc shield i DRV8825. Posiadam silniki krokowe 1.8° 2,5V 2A unipolarny dwa przewody są luźne.

silniki podłączyłem jak na tym schemacie znalazłem dwie pary a pozostałe dwa przewody są luźne

Załącznik:
Bez tytułu3.png
Bez tytułu3.png [ 23.06 KiB | Przeglądane 601 razy ]


Rozmiary maszyny to 500x500mm napędzane prętem M8. Pierwszy problem polega na tym, że silniki kręcą się bardzo wolno około pól obrotu na sekundę bez względu na to jakie parametry wpisuje w grbl controller 3.6.1 wersja grbl wgrana na arduino to grbl_v0_9j_atmega328p_16mhz_115200. Zasilacz wziąłem ze starego komputera ATX 400W który na wiązce 12v ma 14A.
pytanie czy to jest spowodowane tym, że ten zasilacz nie daje rady czy może drugim problemem który mam z Arduino? wygląda to w ten sposób że w grbl controller nie mam możliwości zmienić w ustawieniach żadnych wartości po porostu gdy wpisuje jakieś wartości to wracają one to ustawień oryginalnych.

Przez to ze wraca ciągle do tych ustawień nie mam możliwości wyregulować maszynę

Załącznik:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 51.05 KiB | Przeglądane 601 razy ]

Załącznik:
Bez tytułu5.png
Bez tytułu5.png [ 39.12 KiB | Przeglądane 601 razy ]


Próbuje a arduino IDE wyczyścić eeprom lub wgrać jakikolwiek inny szkic lecz za każdym razem wyświetla się komunikat o pamięci


Załącznik:
Bez tytułu1.png
Bez tytułu1.png [ 36.23 KiB | Przeglądane 601 razy ]


próbuje tez zmienić wersje grbl na starsza bo tam miałem możliwość zapisywania wartości lecz ciągle pokazuje się updating bez zmian

Załącznik:
Bez tytułu2.png
Bez tytułu2.png [ 4.5 KiB | Przeglądane 601 razy ]


Czy w programie jest jakaś opcja którą trzeba zaznaczyć żeby ustawienia się zapisywały czy co? Na starej wersji grbl to działało ale nie mogę do niej wrócić.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z ploterem
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 19:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4145
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
A widzisz, teraz mamy szanse - bo ładnie opisałeś problem.

No to po pierwsze najczęstszy błąd z zasilaczami. Czy obciążyłeś linię 5V? Jeśli nie zasilacz nie daje obiecanych 14A.

Dwa. Zmiana parametrów w GRBL. Jeśli nie udaje się wpisać ich w graficznej wersji czyli tak jak to robisz, spróbuj wpisać ręcznie komendy dla $100, $101 i $102
Obrazek
czyli na przykład:

Kod:
$100 = 40.200


Błąd trzeci. Na Twoim zrzucie widać kod Grbl ale to jest tylko wycinek tego co powinno tu być. Każda linijka #include mówi, że będzie taka zakładka czyli plik, który zawiera dodatkowy kod programu. Czyli brakuje Ci jakiś 21 plików w tym katalogu żeby poprawnie skompilować kod.

Obrazek

Błąd czwarty. Instrukcja w wątku o grbl , strona 1 mówi:

"Wybieramy port do którego mamy podłączoną naszą płytkę,
Wskazujemy na położenie wcześniej pobranego pliku grbl_v0_9a_edge_328p_16mhz_9600_build20121210.hex
Sprawdzamy ustawioną prędkość portu ma być:
57600 dla Duemilanove/Nano (ATmega 328) albo
115200 dla Uno (ATmega 328)"

A Ty ustawiłeś prędkość 9600... dlatego nie działa.
Obrazek

Popraw to wszystko i będzie OK. :D

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z ploterem
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 20:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1219
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Zmiana parametrów w GRBL. Jeśli nie udaje się wpisać ich w graficznej wersji czyli tak jak to robisz, spróbuj wpisać ręcznie komendy dla $100, $101 i $102
Dodam od siebie, że miałem podobny problem. Graficzna wersja ma prawdopodobnie format danych do starszej wersji grbl. Trzeba bardzo uważnie sprawdzić wszystkie parametry programu grbl, bo usiłując zmienić komendy w trybie graficznym, zmieniają się zupełnie inne parametry niż wybraliśmy w formularzu! Jeśli akurat format wprowadzanego parametru nie jest zgodny z formatem rzeczywiście wprowadzanym, dostajemy komunikat o błędzie jak w podanym przez kolegę przykładzie.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z ploterem
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 20:19 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5212
Wiek: 45
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
No i ta zmiana w linii komend jest chyba najbezpieczniejsza, bo wcześniej widać co faktycznie co w której linii i pod którym $ siedzi

_________________
Pozdrawiam Adam
Piper L-4H Grasshopper


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z ploterem
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 21:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 47
Wiek: 39
Lokalizacja: Poznań
U mnie też graficzna wersja nie zapisywała albo zmieniała nie ten parametr, tylko w linii komend wpisywało parametry poprawnie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z ploterem
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 4 maja 2017, 17:56
Posty: 5
Wiek: 22
Lokalizacja: poznań
No i brawo kapitanie mamy to! :D faktycznie komendy trzeba wprowadzać z konsoli widocznie jest jakiś błąd i tak jak pisze MarekJ komendy nie odpowiadają tym granicznym ale od razu silniki dostały kopa jutro się pobawię z ustawieniem wszystkiego.
Wielkie dzięki Panowie :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

51,295,419 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u