Teraz jest poniedziałek, 11 grudnia 2017, 03:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 14:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1259
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
Panowie, moja drukarka od czasu do czasu potrafi zrobić "prrrrrrrt" i przesuwa mi się obszar wydruku.
Wygląda jakby naciąg był zbyt naciągnięty ale jak popuszczę .... to może wtedy dokładność być nieco "skopana" czy się mylę ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 15:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1668
Wiek: 51
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Sprawdź:
1. Czy zębatka się nie poluzowała na osi silnika
2. Czy nie przegrzewa się stepstik i nie następuje "gubienie kroków"
3. Czy nie "poluzowały się" wtyczki przewodu zasilającego silnik.

Na razie tyle ;)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 16:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1259
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
Zębatka ... muszę sprawdzić ale chyba jest ok, wygląda mi na to, że jakjest za mocno napięty pasek to czasem przeskakuje.
A może coś jest krzywo skręcone, wtedy może ciasno chodzić ..... np z jednej strony.
muszę dokłądnie sprawdzić geometrię konstrukcji.
Jeśli chodzi o drukowanie to całkiem fajnie drukuje, powiedzmy, że daleko do doskonałości ale praktycznie każdy zadany przykład drukuje bez problemu.
.... tyle że od czasu do czasu przeskakuje :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 16:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5261
Wiek: 45
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
u mnie takie trrr to było zaczepianie o wydruk, źle ustawiony filament i takie tam. Poobserwuj w czasie druku bo może to to. A i może masz nie ustawiony Z-hop przy przejazdach górą?

_________________
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 18:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1090
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Adam a po co w prawidłowo ustawionej drukarce Z-hop? Nie pytam broń boże złośliwie. Tylko tak się zastanawiam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 20:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5261
Wiek: 45
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
A po to, że jak masz coś nie teges z chłodzeniem to druk potrafi leciutko wstać w niektórych miejscach. Miałem tak przy PLA i teraz Z-hop mam ustawiony domyślnie w slicerze. Chociaż jak piszesz przy prawidłowo ustawionej drukarce to jest zbędne, a może nie potrzeba dodatkowo grzać filamentu już położonego. Ja mam ustawiony i już dawno wydruku nie wyrzuciłem :lol:

_________________
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 21:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1259
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
Nie widzę w "Curze" takiego parametru :)
... aaaa znalazłem, jest w zaawansowanych :)
i faktycznie, nie jest włączony żaden dodatkowy podjazd w górę prze przeskakiwaniu.
Spoko, jutro dostanę prawdopodobnie nowe filamenty, będziemy ćwiczyć ;)
W kwestii wstawania, to mnie trochę irytuje, czy drukując bezpośrednio na szkle czyścicie je przed rozpoczęciem ?
Pytam bo podczas pierwszego przejazdy (obrys i pierwsze zarysy kształtu) odkleja się plastik od szkła. Adriano sugerował użycie taśmy papierowej (maskującej). Nie ważne w sumie przecież czy powierzchnia będzie gładka czy nie, zawsze można papierem ściernym przygładzić :)
Ewentualnie czy w tym przypadku podnieść temperaturę stołu czy może opuścić ?
Co powoduje zwiększenie przyczepności ?
Załącznik:
IMG_1018[1].JPG
IMG_1018[1].JPG [ 3.09 MiB | Przeglądane 527 razy ]

Tak wygląda próbny wydruk:
temp 205/75
speed 50
flow 90
w miarę równo, bez większych problemów.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 21:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5261
Wiek: 45
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Ja używam Hegronu. Spray/lakier/żel do włosów z atomizerem. Wodozmywalny i kosztuje kilka złotych za dość sporą buteleczkę. Nic nie odkleja się tak przy PLA jak i PET-G.

_________________
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: środa, 11 października 2017, 21:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1090
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Ja stosuje do przetarcia stołu przed drukiem perfumy z biedronki o nazwie Red Chrome. Starczają na bardzo długo. Pryskam na zimny stół, wycieram papierowym ręcznikiem aż zapiszczy. I wtedy zapuszczam druk. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się wydruk odkleił, ale zdarzyło się żeby kawałek szyby został na wydruku kiedy na siłę chciałem go zdjąć zanim stół ostygnie Więc ogólnie polecam to rozwiązanie. Aha pryskanie na gorący stół daje efekt odwrotny.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 05:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1668
Wiek: 51
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dla PLA niezastąpiony jest ocet 10%. Szybę przecieramy papierem do charakterystycznego "piszczenia". Temperatura stołu 60
Do ABS/PET-G stosuję Dimafix, ale podobno Hegron spisuje się równie dobrze...dzisiaj kupię i przetestuję. Temperatury stołu dla ABS 90 a PET-G 70.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 09:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 218
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Tak jak i Adam ja też mam ustawiony z-hop.
Szczególnie przydatne przy druku z ABSu gdy krawędzie lubią się podwijać na skutek skurczu.

Co do przyklejania - to kupiłem kiedyś Coropad ale nie przykleiłem jeszcze.
Do ABS stosuje 1/4 - 1/3 nakrętki acetonu na zimny stól i tak długo smyram kawałkiem nieudanego wydruku ABS aż ten zacznie zostawiać za sobą swoje roztopione ślady - albo do wyschnięcia acetonu.
Do PLA stosuje zwykły klej w sztyfcie, ale super czysta szyba też daje radę.

Tylko, że jak drukuje się raz ABS raz PLA, to albo myjesz szybę co wydruk, albo masz 2 szyby, albo "ABS slury" i klej w sztyfcie na zmianę :)

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 10:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1668
Wiek: 51
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kupiłem dzisiaj "Hegron Gel-Spray" za całe 15zł/300ml i właśnie "się testuje" na wydruku z PET-G. Na razie nie widać aby cokolwiek się odklejało Obrazek

Załącznik:
Hegron-Gel-strong-hair-spray.jpg
Hegron-Gel-strong-hair-spray.jpg [ 7.63 KiB | Przeglądane 427 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 11:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 218
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Jedno pytanie odnośnie wstawania /odklejania się wydruku podczas pierwszego przejazdu:
wstaje, bo nie przykleja się do szkła? - może oznaczać że dysza ustawiona o .1 lub .2 mm za wysoko.
czy wstaje po jakimś czasie? - to kwestia skurczu i tu przydaje się zwiększenie przyczepności wspomnianymi środkami.

Jest jeszcze kwestia prędkości - zazwyczaj pierwszą warstwę dobrze jest drukować powoli - bo zauważyłem, że jak jadę pierwszą warstwę np 40mm/s to pomimo dobrej przyczepności powierzchni potrafi sie plastik zawinąć za dyszą i się nie przykleja - dobra prędkość 1. warstwy to 15 - 20mm/s.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 15:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1259
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
Drukowałem narazie trochę "na pałę" ale zmienię ustawienia i zobaczę jak to będzie u mnie.
Jeszcze powiedzcie czy warto zmienić śruby bo drukarka którą kupiłęm ma zwykłe nagwintowane pręty na których gwint jest zwykłym gwintem "stożkowym?" a na ebay'u widzę są takie wyglądające zdecydowanie lepiej, z gwintem "trapezowym?" i wyglądają na zdecydowanie lepsze jakościowo.
Patrząc jednak na skok, wygląda, że pewnie trzeba będzie potem korygować ustawienia Z? bo jakiś skok wydaje się być mniejszy na aktualnie zamontowanych śrubach.
Jak myślicie ?
Warto się w to bawić ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 15:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1668
Wiek: 51
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Od zawsze mam "prawie zwykłe" pręty M8 w swojej drukarce, i nie narzekam.
Prawie zwykłe, bo są one ze stali A4 tak zwanej "kwasówki" i do tego wysokie nakrętki z "nierdzewki" A2

Obrazek

W śrubach trapezowych trzeba stosować "myk" z kasowaniem luzu, lub stosować nakrętki poliamidowe.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 16:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 218
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Rob - taka modernizacja nie ma sensu. W mojej zmodyfikowanej Prusie i3 mam zwykle pręty M5. Na zwykłych nakrętkach - nawet nie wysokich. Warto dodać trochę smaru, bo sucha stal po suchej stali nie lubi za długo jeździć.

Artu - kasowanie luzu konieczne jest także w zwykłym gwincie - bo gwint - niezależne od typu ma zawsze luz. Chyba że stożkowy - ale nim daleko nie zajedziesz. A to że w gwincie trapezowym akurat jest on większy niż w trójkątnym to wymaga dodatkowych zabiegów.

W przypadku osi Z kasowanie luzu jest bez sensu z prostej przyczyny. Luz pojawia się wtedy gdy ruszasz osią tam i z powrotem i zanim kontakt na gwincie przeskoczy z przedniej ścianki na tylną to potrafi upłynąć np 1/10 obrotu - to tak dla przykładu. No i pojawia się problem niedokładności - bo oś ma pewien luz. Ale w przypadku osi Z w drukarkach 3D, która zawsze dociskana jest w dół przez grawitację, ten zabieg nie jest konieczny. Silnik nie jest w stanie tak szybko się obrócić, żeby wytworzyć luz pod nakrętką... to byłoby sprzeczne z fizyką w racjonalnej konstrukcji. Przyśpieszenie ziemskie wynosi 9.81m/s2 i tak szybko musiałby oddalać się gwint Z aby wytworzył się luz...

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: czwartek, 12 października 2017, 19:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1259
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
Japim, to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem jak złożyłem druczarke, nasmarowałem śruby :)
Wszystko zresztą było jakieś usyfione więc czyściłem i smarowałem i składałem :)

OK czyli nie będę kombinował skoro nie ma sensu.chyba,że będę składał drugą .. większą :)
W międzyczasie pobawiłem się chwilę, próbowałem wydrukować kawałek drukarki ...
Załącznik:
IMG_1019[1].JPG
IMG_1019[1].JPG [ 3.06 MiB | Przeglądane 367 razy ]

i muszę powiedzieć całkiem fajnie szło. Koniecznie muszę popracować nad rozpoczynaniem drukowania i ustawieniem bardzo dokładnie stołu.
Pierwsza warstwa to jakaś masakra no i jeszcze jeden problem jak sądzę, no chyba że to nie problem, mam wrażenie, że przy podnoszeniu osi Z obie strony nie posuwają się rownomiernie tylko jakby prawa potem lewa i potem lewa i znowu prawa, tak się buja. Trochę mnie to dziwi bo w końcu obydwa silniki kręcą się tak samo, z tą samą prędkością, robią tyle samo kroków (a przynajmniej powinny) czyli gwint powinien przesuwać oś Z równomiernie.
ale ten efekt widać tylko przy szybkim przesuwaniu w górę bądź w dół. Mam wrażanie że stąd się biorą pofalowania ścian bocznych.

Jeszcze jedno pytanie, czy da się zrobić coś w typie "pause" czy tu niestety już tylko wyższa półka ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: piątek, 13 października 2017, 12:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 218
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
W marlinie jest opcja wstrzymaj - a potem wznów...

W programie na PC Pronterface też jest.

Tylko, że ta pauza jest raczej na potrzeby chwilowego zapauzowania - nie na potrzebny zaprzestania druku na noc.
Tzn nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wcisnął pauze i poszedł spać, a potem wcisnął wznów i wydruk pójdzie dalej... tylko, że domyślnie drukarka będzie chodzić cały czas - tzn silniki będą trzymać napięcie, aby nie zgubić pozycji, a stół i grzałka będą domyślnie grzać. Można co prawda manualnie obniżyć im temperaturę. A przed wznowieniem druku na nowo rozgrzać stól i głowicę? A co zrobisz jak się stół schłodzi a wydruk odklei się od stołu?

Możesz ręcznie wyedytować wsad drukarki i to co opisuję ustawić w procedurze np "Długiej pauzy".
Niektóre "lepsze" drukarki mają takie zaawansowane funkcje.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: piątek, 13 października 2017, 13:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1259
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hej,
Japim: miałem na myśli właśnie na chwilę, albo np żeby zmienić filament (np inny kolor).
Nie widzę w "Kurze" takiej opcji albo ślepy znowu jestem. :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienia mechaniki drukarki ?
PostNapisane: piątek, 13 października 2017, 13:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 218
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Cura to slicer - on tylko generuje G-code. Jest M226, można go dodać ręcznie w pliku tekstowym g-code - ale pytanie czy sterownik Twojej drukarki poprawnie interpretuje ten kod.

Natomiast pauza jest z poziomu programu, który ten G-code wykonuje.
Więc albo poklikasz sobie na wyświetlaczu drukarki - jeżeli masz Marlina to na bank jest funkcja pauza.
Jeżeli drukujesz przez USB z jakiegoś programu PC sterującego drukarką to tam gdzieś jest przycisk Pauza.

Pamiętaj jednak, że wymiana filamentu w czasie druku może okazać się ekwilibrystyką - bo dysza cały czas będzie dotykać wydruku, a "ciśnienie" filamentu będzie go cały czas wypychać i zrobi się taka mała bulba... A po wyciągnięciu starego filamentu należy wypchnąć trochę nowego aby upewnić się, że dysza jest poprawnie zapełniona nowym filamentem - bo inaczej po wznowieniu wydruku zrobi się dziura.

Można to obejść, ale to jest temat na tzw "tips and tricks".

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

51,996,647 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u