Teraz jest poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 02:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 411 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 11:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 3883
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Na stronie http://www.thingiverse.com/thing:44286 znajdziesz symulator, który dokładnie pokazuje co jest w kodzie. A także prezentuje to graficznie - każdy ruch, każdą warstwę, itd

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 12:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 157
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Dzięki.
No i na symulatorze jest ok, a jak widać na poprzedniej fotce przy ponownym wydruku też zaczęło przesuwać.
W międzyczasie wydrukowałem np. karetke do lume pod extruder aluminiowy i nie bylo takich problemów.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 11:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 157
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Tak post pod postem ale mam kolejny problem z tym cudem a konstruktor nie daje znaku życia.

Grzałka głowicy grzeje, na wyświetlaczu rośnie ładnie temperatura i dochodzi do zadanej wartości.
Ale tylko na wyświetlaczu. Faktycznie temperatura jest niższa o około 100 stopni. Do tego stopnia, że po zadaniu temperatury 260 st. ledwo ledwo topi PLA.
Podejrzewałem termistor.
Ale po wymianie na 3 kolejne i każdy z innego źródła nic się nie zmieniło.
To nie jest wina grzałki, tylko układu odczytu temperatury lub oprogramowania tak sobie myślę.
Jakiś inny pomysł?

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 14:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 3883
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Odłącz grzałkę od elektroniki zepnij ją z jakimś termometrem, który wytrzyma takie temperatury. Podłącz ją do prądu (12V) a dowiesz się czy sama grzałka działa. Grzałka hotendu może po jakimś czasie się po prostu wypalić i nie będzie w stanie osiągnąć więcej niż np 120 stopni. Albo 140.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 15:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 157
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Hubert. Grzałki tez zmieniałem. Tu jest przeklamanie z odczytem temperatury.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 18:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 3883
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
No to pozostaje samemu wgrać a wcześniej skonfigurować oprogramowanie, jest w nim taki kawałek:

Kod:
//===========================================================================
//============================= Thermal Settings ============================
//===========================================================================
//
//--NORMAL IS 4.7kohm PULLUP!-- 1kohm pullup can be used on hotend sensor, using correct resistor and table
//
//// Temperature sensor settings:
// -2 is thermocouple with MAX6675 (only for sensor 0)
// -1 is thermocouple with AD595
// 0 is not used
// 1 is 100k thermistor - best choice for EPCOS 100k (4.7k pullup)
// 2 is 200k thermistor - ATC Semitec 204GT-2 (4.7k pullup)
// 3 is Mendel-parts thermistor (4.7k pullup)
// 4 is 10k thermistor !! do not use it for a hotend. It gives bad resolution at high temp. !!
// 5 is 100K thermistor - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head) (4.7k pullup)
// 6 is 100k EPCOS - Not as accurate as table 1 (created using a fluke thermocouple) (4.7k pullup)
// 7 is 100k Honeywell thermistor 135-104LAG-J01 (4.7k pullup)
// 71 is 100k Honeywell thermistor 135-104LAF-J01 (4.7k pullup)
// 8 is 100k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT (4.7k pullup)
// 9 is 100k GE Sensing AL03006-58.2K-97-G1 (4.7k pullup)
// 10 is 100k RS thermistor 198-961 (4.7k pullup)
// 11 is 100k beta 3950 1% thermistor (4.7k pullup)
// 12 is 100k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT (4.7k pullup) (calibrated for Makibox hot bed)
// 13 is 100k Hisens 3950  1% up to 300°C for hotend "Simple ONE " & "Hotend "All In ONE"
// 20 is the PT100 circuit found in the Ultimainboard V2.x
// 60 is 100k Maker's Tool Works Kapton Bed Thermistor beta=3950
//
//    1k ohm pullup tables - This is not normal, you would have to have changed out your 4.7k for 1k
//                          (but gives greater accuracy and more stable PID)
// 51 is 100k thermistor - EPCOS (1k pullup)
// 52 is 200k thermistor - ATC Semitec 204GT-2 (1k pullup)
// 55 is 100k thermistor - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head) (1k pullup)
//
// 1047 is Pt1000 with 4k7 pullup
// 1010 is Pt1000 with 1k pullup (non standard)
// 147 is Pt100 with 4k7 pullup
// 110 is Pt100 with 1k pullup (non standard)
// 998 and 999 are Dummy Tables. They will ALWAYS read 25°C or the temperature defined below.
//     Use it for Testing or Development purposes. NEVER for production machine.
//     #define DUMMY_THERMISTOR_998_VALUE 25
//     #define DUMMY_THERMISTOR_999_VALUE 100
// :{ '0': "Not used", '4': "10k !! do not use for a hotend. Bad resolution at high temp. !!", '1': "100k / 4.7k - EPCOS", '51': "100k / 1k - EPCOS", '6': "100k / 4.7k EPCOS - Not as accurate as Table 1", '5': "100K / 4.7k - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head)", '7': "100k / 4.7k Honeywell 135-104LAG-J01", '71': "100k / 4.7k Honeywell 135-104LAF-J01", '8': "100k / 4.7k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT", '9': "100k / 4.7k GE Sensing AL03006-58.2K-97-G1", '10': "100k / 4.7k RS 198-961", '11': "100k / 4.7k beta 3950 1%", '12': "100k / 4.7k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT (calibrated for Makibox hot bed)", '13': "100k Hisens 3950  1% up to 300°C for hotend 'Simple ONE ' & hotend 'All In ONE'", '60': "100k Maker's Tool Works Kapton Bed Thermistor beta=3950", '55': "100k / 1k - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head)", '2': "200k / 4.7k - ATC Semitec 204GT-2", '52': "200k / 1k - ATC Semitec 204GT-2", '-2': "Thermocouple + MAX6675 (only for sensor 0)", '-1': "Thermocouple + AD595", '3': "Mendel-parts / 4.7k", '1047': "Pt1000 / 4.7k", '1010': "Pt1000 / 1k (non standard)", '20': "PT100 (Ultimainboard V2.x)", '147': "Pt100 / 4.7k", '110': "Pt100 / 1k (non-standard)", '998': "Dummy 1", '999': "Dummy 2" }
#define TEMP_SENSOR_0 1
#define TEMP_SENSOR_1 1
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_3 0
#define TEMP_SENSOR_BED 1

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 20:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 157
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
U mnie jest trochę inaczej:

#define TEMP_SENSOR_0 6
#define TEMP_SENSOR_1 0
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_3 0
#define TEMP_SENSOR_BED 6

Ale sobie porównam ze swieżym merlinem ściągniętym od Lume z tym aktualnym co mam na kompie a wgrałem w drukarkę.
Wcześniej chodził mi dobrze.
Następnie było, że po kilkunastu godzinach pracy się piep...ło.
Potem po kilku godzinach, a teraz nie jest w stanie rozgrzać do temperatury topnienia, ale najlepsze, że pokazuje na wyświetlaczu że osiaga właściwą.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 20:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 3883
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
To spróbuj zmienić na:

Kod:
#define TEMP_SENSOR_0 1
#define TEMP_SENSOR_1 0
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_3 0
#define TEMP_SENSOR_BED 1

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 21:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 157
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
ok

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 21:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 157
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Zmieniłem i wgrałem
Czy ustawie 180 czy 260 temperatura utrzymuje się w granicach 159 163 stopnie
mierzyłem termometrem na podczerwień.
Jak wyjąłem termistor z bloku to temperatura zaczęła iśc do góry.
dziś przyszły kolejne 2 termistory, jutro sprawdzę.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2017, 18:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 grudnia 2016, 20:22
Posty: 19
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
można też pogadać tu https://www.facebook.com/groups/131664870776037/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 411 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

49,099,720 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u