Teraz jest wtorek, 24 października 2017, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 11:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 4067
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Na stronie http://www.thingiverse.com/thing:44286 znajdziesz symulator, który dokładnie pokazuje co jest w kodzie. A także prezentuje to graficznie - każdy ruch, każdą warstwę, itd

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 12:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 177
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Dzięki.
No i na symulatorze jest ok, a jak widać na poprzedniej fotce przy ponownym wydruku też zaczęło przesuwać.
W międzyczasie wydrukowałem np. karetke do lume pod extruder aluminiowy i nie bylo takich problemów.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 11:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 177
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Tak post pod postem ale mam kolejny problem z tym cudem a konstruktor nie daje znaku życia.

Grzałka głowicy grzeje, na wyświetlaczu rośnie ładnie temperatura i dochodzi do zadanej wartości.
Ale tylko na wyświetlaczu. Faktycznie temperatura jest niższa o około 100 stopni. Do tego stopnia, że po zadaniu temperatury 260 st. ledwo ledwo topi PLA.
Podejrzewałem termistor.
Ale po wymianie na 3 kolejne i każdy z innego źródła nic się nie zmieniło.
To nie jest wina grzałki, tylko układu odczytu temperatury lub oprogramowania tak sobie myślę.
Jakiś inny pomysł?

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 14:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 4067
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Odłącz grzałkę od elektroniki zepnij ją z jakimś termometrem, który wytrzyma takie temperatury. Podłącz ją do prądu (12V) a dowiesz się czy sama grzałka działa. Grzałka hotendu może po jakimś czasie się po prostu wypalić i nie będzie w stanie osiągnąć więcej niż np 120 stopni. Albo 140.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 15:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 177
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Hubert. Grzałki tez zmieniałem. Tu jest przeklamanie z odczytem temperatury.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 18:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 4067
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
No to pozostaje samemu wgrać a wcześniej skonfigurować oprogramowanie, jest w nim taki kawałek:

Kod:
//===========================================================================
//============================= Thermal Settings ============================
//===========================================================================
//
//--NORMAL IS 4.7kohm PULLUP!-- 1kohm pullup can be used on hotend sensor, using correct resistor and table
//
//// Temperature sensor settings:
// -2 is thermocouple with MAX6675 (only for sensor 0)
// -1 is thermocouple with AD595
// 0 is not used
// 1 is 100k thermistor - best choice for EPCOS 100k (4.7k pullup)
// 2 is 200k thermistor - ATC Semitec 204GT-2 (4.7k pullup)
// 3 is Mendel-parts thermistor (4.7k pullup)
// 4 is 10k thermistor !! do not use it for a hotend. It gives bad resolution at high temp. !!
// 5 is 100K thermistor - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head) (4.7k pullup)
// 6 is 100k EPCOS - Not as accurate as table 1 (created using a fluke thermocouple) (4.7k pullup)
// 7 is 100k Honeywell thermistor 135-104LAG-J01 (4.7k pullup)
// 71 is 100k Honeywell thermistor 135-104LAF-J01 (4.7k pullup)
// 8 is 100k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT (4.7k pullup)
// 9 is 100k GE Sensing AL03006-58.2K-97-G1 (4.7k pullup)
// 10 is 100k RS thermistor 198-961 (4.7k pullup)
// 11 is 100k beta 3950 1% thermistor (4.7k pullup)
// 12 is 100k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT (4.7k pullup) (calibrated for Makibox hot bed)
// 13 is 100k Hisens 3950  1% up to 300°C for hotend "Simple ONE " & "Hotend "All In ONE"
// 20 is the PT100 circuit found in the Ultimainboard V2.x
// 60 is 100k Maker's Tool Works Kapton Bed Thermistor beta=3950
//
//    1k ohm pullup tables - This is not normal, you would have to have changed out your 4.7k for 1k
//                          (but gives greater accuracy and more stable PID)
// 51 is 100k thermistor - EPCOS (1k pullup)
// 52 is 200k thermistor - ATC Semitec 204GT-2 (1k pullup)
// 55 is 100k thermistor - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head) (1k pullup)
//
// 1047 is Pt1000 with 4k7 pullup
// 1010 is Pt1000 with 1k pullup (non standard)
// 147 is Pt100 with 4k7 pullup
// 110 is Pt100 with 1k pullup (non standard)
// 998 and 999 are Dummy Tables. They will ALWAYS read 25°C or the temperature defined below.
//     Use it for Testing or Development purposes. NEVER for production machine.
//     #define DUMMY_THERMISTOR_998_VALUE 25
//     #define DUMMY_THERMISTOR_999_VALUE 100
// :{ '0': "Not used", '4': "10k !! do not use for a hotend. Bad resolution at high temp. !!", '1': "100k / 4.7k - EPCOS", '51': "100k / 1k - EPCOS", '6': "100k / 4.7k EPCOS - Not as accurate as Table 1", '5': "100K / 4.7k - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head)", '7': "100k / 4.7k Honeywell 135-104LAG-J01", '71': "100k / 4.7k Honeywell 135-104LAF-J01", '8': "100k / 4.7k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT", '9': "100k / 4.7k GE Sensing AL03006-58.2K-97-G1", '10': "100k / 4.7k RS 198-961", '11': "100k / 4.7k beta 3950 1%", '12': "100k / 4.7k 0603 SMD Vishay NTCS0603E3104FXT (calibrated for Makibox hot bed)", '13': "100k Hisens 3950  1% up to 300°C for hotend 'Simple ONE ' & hotend 'All In ONE'", '60': "100k Maker's Tool Works Kapton Bed Thermistor beta=3950", '55': "100k / 1k - ATC Semitec 104GT-2 (Used in ParCan & J-Head)", '2': "200k / 4.7k - ATC Semitec 204GT-2", '52': "200k / 1k - ATC Semitec 204GT-2", '-2': "Thermocouple + MAX6675 (only for sensor 0)", '-1': "Thermocouple + AD595", '3': "Mendel-parts / 4.7k", '1047': "Pt1000 / 4.7k", '1010': "Pt1000 / 1k (non standard)", '20': "PT100 (Ultimainboard V2.x)", '147': "Pt100 / 4.7k", '110': "Pt100 / 1k (non-standard)", '998': "Dummy 1", '999': "Dummy 2" }
#define TEMP_SENSOR_0 1
#define TEMP_SENSOR_1 1
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_3 0
#define TEMP_SENSOR_BED 1

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 20:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 177
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
U mnie jest trochę inaczej:

#define TEMP_SENSOR_0 6
#define TEMP_SENSOR_1 0
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_3 0
#define TEMP_SENSOR_BED 6

Ale sobie porównam ze swieżym merlinem ściągniętym od Lume z tym aktualnym co mam na kompie a wgrałem w drukarkę.
Wcześniej chodził mi dobrze.
Następnie było, że po kilkunastu godzinach pracy się piep...ło.
Potem po kilku godzinach, a teraz nie jest w stanie rozgrzać do temperatury topnienia, ale najlepsze, że pokazuje na wyświetlaczu że osiaga właściwą.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 20:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 4067
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
To spróbuj zmienić na:

Kod:
#define TEMP_SENSOR_0 1
#define TEMP_SENSOR_1 0
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_3 0
#define TEMP_SENSOR_BED 1

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 21:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 177
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
ok

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 21:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 20:57
Posty: 177
Wiek: 50
Lokalizacja: Miłoszewiec
Zmieniłem i wgrałem
Czy ustawie 180 czy 260 temperatura utrzymuje się w granicach 159 163 stopnie
mierzyłem termometrem na podczerwień.
Jak wyjąłem termistor z bloku to temperatura zaczęła iśc do góry.
dziś przyszły kolejne 2 termistory, jutro sprawdzę.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2017, 18:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 grudnia 2016, 20:22
Posty: 19
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
można też pogadać tu https://www.facebook.com/groups/131664870776037/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 16:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 czerwca 2017, 00:17
Posty: 23
Wiek: 54
Lokalizacja: Słupsk
rafaljot napisał(a):



Może można będzie też pogadać i o nowej LUME+

_________________
Pozdrawiam
Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 16:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 14:16
Posty: 1532
Wiek: 51
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Ciężko będzie odbudować zaufanie klientów, którzy zostali totalnie olani, i pozostawieni sami sobie :nieufny:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 16:11 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 18:16
Posty: 6196
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Ja to tej pory nie mam dostarczonego czujnila do autolevelingu ;) . Minelo juz prawie rok od zakupu, a ponoc byly juz w drodze z chin kiedy kupowalem urzadzenie.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 17:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 20:43
Posty: 898
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Ja też w dalszym ciągu jestem bez czujnika nie to żebym jakoś specjalnie ubolewał nad tym, ale umowa jest umowa i basta

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 17:09 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 18:16
Posty: 6196
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Dokladnie.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 17:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 listopada 2016, 22:52
Posty: 41
Wiek: 30
Lokalizacja: okolice Oświęcimia
Panowie - ja do tej pory jeszcze nie uruchomiłem poprawnie LUMY (bez wkładu finansowego - jak zarzekał się producent)... a tu się pojawia preorder LUME+ ... :/
Zero oddzewu ze strony producenta...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2017, 19:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 11 listopada 2016, 15:21
Posty: 53
Wiek: 29
Lokalizacja: Słupsk
Panowie nigdy nie miałem zamiaru oszukać kilku osób na kilkanaście złotych. Problem dotyczył tylko osób, które zamówiły drukarki mailowo, przez allegro można było dokupić jako upgrade PRO tylko: wałki hartowane, aluminiowe mocowania.

Niestety jak już wspominane było nie raz, otrzymałem złe czujniki, którymi mogę przyozdobić choinkę na zimę. Intencje były takie aby ulepszyć produkt niedużym kosztem. Oczywiście nie uciekam, nie zmieniam szyldu i nie ma problemu z rozwiązaniem jakiegoś starego problemu.

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2017, 19:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 11 listopada 2016, 15:21
Posty: 53
Wiek: 29
Lokalizacja: Słupsk
Z tego co już sprawdziłem na starej poczcie to proponowałem zwrot pieniędzy za czujnik ale część osób odpisała, że woli poczekać stąd to nieporozumienie.

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: LUME czyli polska wariacja na temat Prusa i3
PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2017, 23:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 20:43
Posty: 898
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Wolimy czekać i do dziś czekamy, a proszę nam wierzyć możemy sprawić że LUME + będzie się słabo sprzedawać, pozdrawiam

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

50,665,808 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u