Przy budowie latającego skrzydła czy też modelu tradycyjnego jest zawsze kłopot z obsadzeniem serwa . Po wydłubaniu nożem czy też wypaleniu lutownicą otworu obsadzone serwo jest luźne . Praktycznie nie ma możliwości wyciąć otworu tak dokładnie żeby serwo samo się trzymało . A jeżeli już to styropian jest miękki i bardzo szybko się obluzuje . Ja w swoich modelach stosuje następujący sposób ;
Serwomechanizm wciskam w gniazdo wykonane z twardego styroduru które jest dopiero wklejane w skrzydło . Uzyskuje przez to bardzo łatwą wymianę serwa , które jest tylko mocno wciśnięte a nie wklejane . Dodatkowo serwo ma w gnieździe własny wtyk a przewody są na stałe wpuszczone w styropian .
Załącznik:
a.jpg [ 35.48 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Robię to w następujący sposób ;
W skrzydle wypalam otwór pod gniazdo serwa .
Załącznik:
2.jpg [ 107.2 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Następnie przygotowuje gniazdo serwa wykonane z twardego styroduru i podkładkę pod to gniazdo z takiego samego styropianu co skrzydło .
Załącznik:
3.jpg [ 77.72 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Proszę zwrócić uwagę że podkładka ma kształt w przekroju trójkąta a gniazdo równoległoboku . Wynika to z kształtu przekroju skrzydła co widać na zdjęciu .
Załącznik:
4.jpg [ 52.08 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
W gnieździe umocowany jest wtyk serwa co ułatwia jego wymianę .
Załącznik:
5.jpg [ 204.57 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Skrzydło z zamontowanym wtykiem gotowe do pokrycia styrodurem . Widać przewody do odbiornika . Oraz gotowe skrzydło modelu z serwem zabezpieczonym klapką i podłączonymi lotkami .
Załącznik:
6.jpg [ 65.51 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Załącznik:
7.jpg [ 131.72 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Natomiast w skrzydle latającym serwo trzyma taśma samoprzylepna .
Przy pokrywaniu skrzydła taśmą samoprzylepną trzeba koniecznie przetrzeć drobnym papierem ściernym całe skrzydło . Styropian cięty gorącym drutem jest lekko zeszklony i źle trzyma się go taśma samoprzylepna .Natomiast przy styrodurze jest to konieczne inaczej taśma nie będzie się trzymała w ogóle .
Natomiast tam gdzie nie można zrobić otworu gorącym drutem , używam coś takiego .
Załącznik:
8.jpg [ 71.57 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Na lutownice z termostatem ( kosztuje to parę złotych ) założyłem cienką blachę , którą można dosłownie rzeźbić otwory pod płytkę serwa jak i przewody elektryczne .
Zrobione w ten sposób miejsce pod gniazdo jest w zasadzie większe i nie równe . Gniazdo trzeba zalać klejem ja wtedy do kleju dodaje odrobiny styropianu aby zmniejszyć ciężar .
Zamocowane w ten sposób serwa siedzą w swych gniazdach solidnie i bez luzów . Należy jeszcze zwrócić uwagę żeby serwa do lotek były obrócone o 180 stopni , to znaczy obydwa dzwigniami do kadłuba lub końca skrzydła .
Wszystkie potrzebne elementy wyglądają tak ;
Załącznik:
9.jpg [ 202.25 KiB | Przeglądane 5594 razy ]
Gniazda , wtyki , przewody i płytkę kupić można w sklepie z elektroniką są typowe . Zrobienie gniazda do serwa to żaden problem . Ja jeszcze zawsze skracam kabelek przy serwie i zarabiam go wtykiem . Proszę pamiętać o założeniu na lutowane końcówki kawałki koszulki termokurczliwej . Przy konstrukcji skrzydła z rysunku nr . 5 można nie skracać kabla od serwa tylko nadmiar umieścić w wolnej przestrzeni w skrzydle .
Kable od obu serw zawsze lutuje w Y i wyprowadzam na zewnątrz jako jeden wtyk do odbiornika . Trzeba pamiętać o zalaniu klejem wtyku jak i kabli wewnątrz skrzydła .
Mam nadzieje że ktoś skorzysta z opisanego sposobu .
Metoda jest sprawdzona i pewna .
Pozdrowienia Joker